Što se krije iza potrebe muškarca da bude dominantan?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Velik je broj uspješnih, samostalnih i poduzetnih žena koje imaju zajednički problem, a to je nemogućnost uspostavljanja kvalitetnog odnosa s muškarcima.

 

Krivi obrasci ponašanja, traume uvjetovane prijašnjim iskustvom, mentalna blokada, prevelika očekivanja su samo neki od brojnih razloga loših odnosa s pripadnicima muškog spola. U novije vrijeme sve je više muškaraca koji pripadaju kategoriji usamljenih ratnika koji su naučeni da budu nedostupni ženama. Naučeni  stereotipi o ljubavi dodatno mogu doprinijeti gorkom okusu bliskosti i zajedništva.

U 21. stoljeću muškarac je postao neostvareni ratnik koji sva prijašnja znanja i vještine naučene kroz generacije ne može prezentirati na način kako se to nekad činilo.

Neki psihoanalitičari tvrde da većina muškaraca duboko potiskuje zavist prema kreativnoj moći žene. Teorije novijeg datuma govore da se muška dominacija rađa iz njegove potrebe da izbjegne identifikaciju sa ženstvenošću i potisnuti nagon da se odvoji od majke. Prema nekim autorima, neki muškarci se poput malih dječaka bune i pokušavaju naglasiti svoju neovisnost i potrebu za dominacijom nad ženama.

Možda je dobro da se žene ponekad upitaju što se krije iza potrebe muškarca da bude dominantan.  Često je u pozadini strah od mogućnosti dominacije pripadnice ljepšeg spola.

Stoga, nemojte očekivati da muškarac vlada vještinama koje nije dobio kada je to trebalo.

Mi žene smo stručnjaci u izražavanju osjećaja, ostvarivanju bliskosti, njegovanju i pružanju topline. U vremenu svekolikih promjena, pitanje dominantnosti zauzima neko drugačije značenje.

Dobro je znati, neovisno o tome tko je dominantan i zašto je dominantan, da prije svega treba težiti, razvijati i njegovati emotivan odnos i emotivne veze.

Nedostatak emotivnog odnosa razlog je brojnih prekida i razvoda.

Promjene se ne dešavaju na načini da mijenjamo drugu osobu, one se mogu jedino desiti kada ulažemo vrijeme i napor usmjeren na osobni razvoj.

Nepošteno je vršiti pritisak na muškarca koji pokušava sačuvati dominantnost po svaku cijenu. Promjena osobnog stajališta može doprinijeti promijeni ponašanja partnera.

Ponekad je to dugotrajan i mukotrpan proces u kojem su pomaci spori, ali dugoročni.

Foto: Silvia & Frank, Pixabay

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.